De blauwe bes

Blauwe bessen zijn niet alleen fraai van uiterlijk maar vallen bovendien op door hun fijne smaak alhoewel er verschillen zijn afhankelijk van het bessenras en de versheid.

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) wordt regelmatig verward met de bosbes (Vaccinium myrtillus), maar is daar, hoewel van hetzelfde geslacht, niet gelijk aan.

De blauwe bes vindt haar oorsprong in het noordoosten van Noord Amerika en wordt daar nog steeds in het wild gevonden. De struiken die we vandaag de dag op plantages aantreffen zijn vanuit deze oorsprong door selectie en kruising veredeld; op deze wijze zijn honderden cultivars gekweekt die hun weg over de hele wereld hebben gevonden.

Hoewel er ook wel sprake is van kruisbestuiving is het niet zo dat we het zonder bijen en hommels kunnen stellen.

F14C5994E27445868EA925F2806E9EF1

De blauwe bes en gezondheid

De oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika waren reeds lang vertrouwd met de blauwe bes en op de hoogte van de ziektenwerende eigenschappen daarvan.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de blauwe bes zeer rijk is aan antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen bezit en rijk is aan vitamine C. De bes vormt derhalve een uitstekende aanvulling op onze voeding.

Bevestiging van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de bes zijn verkregen uit onderzoek dat recent werd verricht aan de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers achten het verband zeer aannemelijk. Dit geldt nadrukkelijk, stellen zij, voor de vermindering van de risico´s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.


www.000webhost.com